Hogyan alakíthatja át a VR és az AR az ingatlanipar jövőjét?

Meta, Oculus, Quest 2, VR -

Hogyan alakíthatja át a VR és az AR az ingatlanipar jövőjét?

Változik a világ, a digitalizáció szép fokozatosan az élet minden területére beszivárog, így nem meglepő, hogy jelentős hatással van az ingatlaniparra is. Az alábbi blogbejegyzésben azokat a feltörekvő technológiákat mutatjuk be, amelyek a közeljövőben leginkább átalakíthatják az ingatlanpiac jövőjét.

Természetesen elsősorban a virtuális valóságot (VR) vizsgáljuk meg, de röviden szó esik majd a kiterjesztett valóságról (AR) is. A VR alapjaiban változtathatja meg az emberek lakásvásárlási és -eladási módját, hiszen a potenciális vevők minden eddiginél könnyebben reális képet kaphatnak arról, hogyan néz ki egy ingatlan.

 

Mi a virtuális valóság?

A „virtuális valóság” egy számítógép által generált környezet, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy háromdimenzióban lássák a világot. A képek szoftverek és hardverek segítségével jönnek létre, a teljes látómezőt kitöltő headset viselésével pedig teljesen elmerülhetünk a virtuális világban.

A VR számos célra használható, beleértve a szórakoztatást, az oktatást, az egészségügyet vagy a manapság egyre népszerűbb VR fitneszt.

Ami az ingatlanipart illeti, a VR technológia segítségével a potenciális vásárlók többek között „körbejárhatják” az lakásokat, házakat vásárlás előtt. Gondoljunk csak bele, hogy ezek a 3D virtuális otthoni túrák mennyi értékes időt spórolnak meg mind az eladók, mind a vevők számára.

 

Mi a kiterjesztett valóság?

A kiterjesztett valóság (AR) számítógéppel generált réteget vagy képeket helyez a valóságos környezetre, amivel fizikai tárgyak jelenlétének érzetét kelti, így teljesen összemossa a valódi világot és a virtuális teret. Az AR fő alkalmazása jelenleg a játék- és szórakoztató szoftverekben rejlik, de lehetséges felhasználási területei sokkal szélesebbek.

Sokszor azt gondolják az emberek, hogy az Augmented Reality (AR) és a Virtual Reality (VR) technológia ugyanaz, azonban van köztük különbség. A VR egy teljesen mesterséges környezetet hoz létre, amely a felhasználót egy alternatív valóságba repíti, míg az AR számítógéppel generált képeket ad hozzá a valós világhoz.

 

A VR technológia legfontosabb hatásai az ingatlanpiacra

Néhány évvel ezelőtt ingatlanvásárlás előtt természetes volt, hogy személyesen kell megnéznünk az összes lehetséges opciót, hiszen a fotók sokszor csalósak, és nem a valódi állapotot tükrözik. Most azonban a VR-nak köszönhetően virtuális körutat tehetünk leendő otthonunkban, bárhol is vagyunk.

 INFUZE_VR_Ingatlan_2

A VR lehetővé teszi a potenciális vásárlók számára, hogy saját ütemtervük szerint tekintsék meg a lakásokat. Az igény szerinti virtuális túrák segítségével a vevők bármikor megtekinthetik az ingatlant, amikor az számukra kényelmes.

Nem csak a vásárlók, de az ingatlanügynökök szempontjából is hatalmas előnyt jelenthet, hogy bárhol és bármikor nyújthatják szolgáltatásaikat az ügyfeleknek. Biztosak lehetünk abban, hogy a közeljövőben a különböző ingatlanalkalmazásokban a legfontosabb információk mellett megtalálhatóak lesznek a virtuális túrák is.

A VR valósághűbb élményének köszönhetően a vásárlók pontosan láthatják, hogyan néznek ki a bútorok egy adott szobában. Egészen egyedi élményt nyújt a személyes látogatás előtt „körbesétálni” a ház/lakás minden pontját, nem csak képernyőn keresztül, hanem magában a virtuális térben.

Az eredeti angol nyelvű cikk itt olvasható.


Szólj hozzá