A VR nem csak játék és mese! A virtuális valóság alkalmazása a játékon túl

A VR nem csak játék és mese! A virtuális valóság alkalmazása a játékon túl

A virtuális valóság nem más, mint a számítógépes technológia használata egy szimulált környezet létrehozására. A felhasználó tehát már nem csupán egy képernyőn keresztül követi az eseményeket, hanem ő maga is belép a digitális világba. A VR több érzékszervünkre is hatást gyakorol, a látáson kívül a hallás, az érintés, sőt néha még a szaglás is hozzájárul a magával ragadó élményhez. 

Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a VR technológia nem több, mint egy új játékmód, azonban az alábbi cikkben bemutatjuk felhasználásának sokszínűségét, ami napról-napra növekszik.

Ha Te is szeretnél belépni a VR-ba, vedd meg tőlünk hivatalos forrásból, garanciával Oculus Quest 2 headsetedet!

 Oculus Quest 2 INFUZE.hu

VR a katonaságban

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban is aktívan használják már a VR technológiát a katonai kiképzések különböző fázisaiban, hiszen a szimulációk során forgatókönyvek széles skáláját gyakorolhatják be, amelyre a való életben aligha lenne lehetőség.

A harci szimuláción és csatai elemeken túl akár orvosképzések és a katonai személyzet kommunikációs készségeinek fejlesztése során is sikerrel alkalmazták már a VR technológiát. Ráadásul az éles bevetések megidézéséhez képest nem csupán egy veszélytelen eszközről van szó, hanem összehasonlítva egy jóval olcsóbb megoldást is jelent.

Az egyik legmodernebb és leginnovatívabb módszer az úgynevezett virtuális valóság expozíciós terápia (Virtual Reality Exposure Therapy – VRET), amely kiegészítő kezelésként szolgál a poszttraumás stressz (PTSD) tüneteinek csökkentésére.

 

VR a sportiparban/VR és a sportok

A katonaságban való alkalmazáshoz hasonlóan, a VR a sportiparban is forradalmi újdonságokat hozhat az elkövetkező években. Gondoljunk csak bele, hogy mostantól az otthonunk kényelméből is úgy élvezhetjük a különböző meccseket, mintha a stadionban ülnénk a lelátón. Néhány vállalat, mint például a First Vision ráadásul még különlegesebb élményt kínál, mégpedig, hogy maguk a sportolók szemszögéből élhetjük át a meccs izgalmait.

De nem csupán a nézők szempontjából keltek életre új lehetőségek a VR-nak köszönhetően. Régóta bevett szokás a különböző sportcsapatok stratégiájának elemzése, de a Striver Labs (VR startup) már olyan VR oktatóvideókat is készít sportolóknak, amelyek segítségével beleléphetnek az adott játékhelyzetbe, és egészen egyedi nézőpontból gyakorolhatják a különféle technikákat.

Oculus Quest 2 - 128 GB INFUZE 

 

VR a gyógyászatban/VR és a mentális egészség

A poszttraumás stresszhez hasonlóan számos más mentális betegség kezelésénél is sikeresen alkalmazzák a VR technológiát, legyen szó a szorongás enyhítéséről vagy a traumák feldolgozásáról. A virtuális valóság egy olyan biztonságot helyet képes teremteni, ahol a betegek szembenézhetnek fóbiáikkal és könnyebben legyőzhetik félelmeiket. Az Oxfordi Egyetem az Oxford Virtual Reality for Mental Health projekt keretében számos kutatást végzett már ezen a területen.

Azonban nemcsak a betegek életét segíti a VR az egészségügyben, hanem az orvosi képzések során is már az egyik leggyakrabban alkalmazott technológiának számít. Habár egy kisebb műtétre való felkészülés is idegtépő lehet bármely orvostanhallgató számára, a VR használatával sokkal nagyobb rutinra tehetnek szert, és következmények nélkül fejleszthetik képességeiket, hogy később éles szituációban már magabiztosan gyógyíthassanak.

 

VR az oktatásban

Ha már a felsorolt ágazatokban használják a VR-t a képzések során, hogy maradhatna ki épp az oktatás? A virtuális valóság biztonságos közege kiváló lehetőséget teremt a kommunikációs készségek fejlesztésére, különösen a fejlődési zavarokkal élők számára. A Florio nevű vállalat külön alkalmazást hozott létre olyan gyermekeknek, akiknek nehézséget okoz a kapcsolatteremtés. Ezen stabil környezetben gyakorolt készségek bizonyítottan nagy segítséget nyújtanak az életben való boldoguláshoz.


Szólj hozzá