Új dimenzió nyílt az online meetingek világában - Magyarországon is elérhető a Horizon Workrooms

Meta, Metaverzum, Oculus, Quest 2 -

Új dimenzió nyílt az online meetingek világában - Magyarországon is elérhető a Horizon Workrooms

A Horizon Workrooms platform ráadásul Quest készülék nélkül, böngészőből is működik!


A vadiúj virtuális „home office” koncepció születése annak is köszönhető, hogy a világjárvány rengeteg céget távoli munkavégzésre kényszerített, és sok dolgozó elszigeteltnek és magányosnak érezte magát. A meglévő videokonferencia-eszközökkel, mint például a Teams és a Zoom, sokan úgy érezték, hogy kiszakadtak a dinamikus irodai életből. A Meta felismerte a problémát, és létrehozta a Horizon Workrooms-t. Bár a vállalat már 2021 augusztusában elindította a program nyílt béta verzióját, Európában csak a napokban vált elérhetővé.

Munka a Horizonton

A szoftver a közös munkahelyi élmények egyfajta zászlóshajójaként szolgál a távoli vállalati munkaerő számára. Ebben a metaverzumban az alkalmazottak bár fizikailag távol vannak egymástól, ugyanabban a virtuális szobában dolgoznak.

A Horizon Workrooms platform a virtuális valóságban és a weben egyaránt működik. A tervezés során elsősorban azt helyezték szem elé, hogy a videókonferencia eszközökhöz képest javítsa a csapatok együttműködési, kommunikációs és távoli kapcsolódási képességét, így a brainstorming sokkal hatékonyabbá válhat.

Ezzel a technológiával a távolról dolgozók egy másfajta érzettel szerkeszthetnek közösen egy dokumentumot, és sokkal természetesebb beszélgetéseket folytathatnak. 

A vállalkozások számára jelenleg ingyenesen letölthető a Workrooms szolgáltatás. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy az élmény akkor az igazi, ha az új, Mac és Windows rendszerhez való Oculus Remote Desktop kísérőalkalmazással, valamint az Quest 2 VR headsettel együtt használjuk. 

De hogyan is néz ki egy nap a Metaverse irodában?

A home office elterjedésével a VR-találkozók a jövő kommunikációs technológiájának fontos részévé válhatnak. A virtuális tárgyalóasztalt körbeülve mindenki beállíthatja saját avatárját, így a hét/napindító meetingek sokkal személyesebbek lesznek. Ráadásul nem számít, hogy kialudtuk-e vagy éppen kisminkeltük-e magunkat, és attól függetlenül, hogy éppen mit viselünk, vagy hol vagyunk, az avatarunk mindig a legjobb formáját hozzá. 

A szobák számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek segítenek a munkatársak számára a valós tárgyalótermekhez hasonló élményt nyújtani. A fejlett kézkövetésnek köszönhetően pedig akár finom gesztusaink is teljesen érzékelhetőek, továbbá a szoba néhány kattintásával egyszerűen átváltható prezentációs elrendezésre, ahol rajzolhatunk, képeket és ábrákat helyezhetünk el a virtuális krétafalunkra.

A felhasználók csatlakoztathatják a laptopokat az adott helyiségbe, hogy VR-ban is látható legyen, a billentyűzet virtuális ábrázolásával együtt. Így az értekezlet résztvevői anélkül kezelhetik számítógépeiket, hogy felnéznének a „való világba”, melyek akár 3 kijelzőt is tudnak nagy felbontásban tükrözni a VR-ban.

A Worksroom platform másik egyértelmű előnye a térbeli hangzás. A videóhívások nagy hátránya, hogy még ha be is van kapcsolva a webkamera, sokszor csúszik a hang, így sokszor egymás szavába vágva beszélnek a résztvevők. A VR tárgyalóteremben ezzel szemben ugyanúgy működik a kommunikáció, mint a való életben, így a technikai problémák helyreállításának értékes perceit takaríthatjuk meg.

Itt találod a hivatalos, rövid bemutatkozó videót a platformról, ha pedig egy részletesebb beszámoló is érdekel, akkor ide kattints!

A forrásként használt angol nyelvű cikk itt olvasható.


Szólj hozzá