Két új csúcskategóriás VR headsetet mutatott be a Pimax

Pimax, VR -

Két új csúcskategóriás VR headsetet mutatott be a Pimax

A Pimax két új VR headsetet jelentett be: a high-end kategóriás Crystal Super a világon elsőként tartalmaz cserélhető optikát, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a QLED és a mikro-OLED panelek közötti gyors váltást. A Crystal Light pedig a korábbi modell áramvonalasított változata lesz, amely kizárólag PCVR-re használható, de sokkal kedvezőbb áron lesz elérhető. A cég ezenkívül bemutatta a 60G Airlink modult, amely valódi, nagy pontosságú vezeték nélküli PCVR-t tesz lehetővé a WiGig technológián keresztül.

2024. április 22., Budapest - A Pimax, a virtuális valóság (VR) iparág egyik vezető innovátora két új VR-headsetet jelentett be a YouTube-on megtartott 2024-es Frontier rendezvényén.

 
Crystal Super: a világ első cserélhető optikai modulja
 
A Crystal Super jelentős előrelépést jelent a rendkívül sikeres Crystalhoz képest. A készülék 29,5 milliós pixelszámmal büszkélkedhet, ezzel jelentősen felülmúlva a Crystal 16,6 millió pixelét, és nagyobb látómezőt (FOV) valamint magasabb pixelsűrűséget (PPD) tesz lehetővé. A friss fejlesztésekkel és a Pimax szabadalmaztatott, innovatív üveglencséivel az új modell a Pimax jelenleg legtisztább és legmagávalragadóbb VR élményt kínáló csúcsmodellje lett.
 


A látómező és PPD mellett a kijelzőpanel technológia kritikus szerepet játszik a felhasználói vizuális élményben. Míg a QLED továbbra is a legjobb választás a csúcskategóriás VR headsetek számára, ugyanakkor az OLED panelek - különösen a Apple Vision Pro megjelenése után - egyre nagyobb teret hódítanak.  Mindkét technológia eltérő előnyöket kínál bizonyos alkalmazásokhoz. Az új Crystal Super headset segítségével mostantól a felhasználók eldönthetik, hogy melyiket kívánják használni, illetve akár mindkettő előnyeit kihasználhatják.
 
Ez a flexibilitás a Pimax most bemutatott világelső cserélhető optikai motorrendszeréből fakad.   A QLED motor cserélhető aszférikus üveglencsékkel párosul, míg a mikro-OLED motor „pancake” üveglencséket tartalmaz. A headset továbbá négy kamerás inside-out tracking funkcióval, az automatikus IPD (Inter-pupillary Distance) beállításhoz szemkövető funkcióval és beépített magas minőségű hanggal büszkélkedhet.

Crystal Light: csúcskategóriás PCVR mindenkinek
 
A Crystal Light azzal az alapvető specifikációval rendelkezik, amely az eredeti Pimax Crystal modellt sikeressé tette, de nem tartalmaz bizonyos funkciókat. A készülék aszférikus üveglencsékkel érkezik, oldalanként 2880 x 2880-as felbontással rendelkezik, maximális frissítési gyakorisága pedig 120 Hz. Ezek a funkciók biztosítják, hogy a Crystal Light továbbra is rendkívül versenyképes opció maradjon a VR piacon. A Crystal Light pénztárcabarát, kizárólag PCVR-re használható headset akkumulátor, XR2 processzor és standalone üzemmód nélkül. Mindezek nemcsak a készülék árát csökkentik jelentősen, hanem a súlya is 30%-kal könnyebb lett. A költségek további csökkentése érdekében a Crystal Light nem rendelkezik olyan cserélhető lencsékkel, mint a Crystal, és nem tartalmazza a szemkövető funkciót sem. A Pimax azonban frissítette a Fixed Foveated Rendering technológiáját, amely nem támaszkodik a szemkövető funkcióra, mint a Dynamic Foveated Rendering, hogy továbbra is segítse a felhasználókat a potenciális GPU teljesítménykorlátozások kompenzálásában. Ennek a funkciónak a lényege, hogy nem a teljes látómezőt rendereli le teljes felbontásban, pusztán azt a részt, amelyre a felhasználó tekint, így jelentős teljesítménynövekedést képes elérni, és csúcsjátékokat tesz elérhetővé a gyengébb videókártyát használók számára is.

 

Pimax Crystal Airlink
 
A Pimax továbbá bejelentette, hogy a két új modell bemutatása nem jelenti a nagysikerű Pimax Crystal gyártásnak beszüntetését. A Crystal-t kezdettől fogva vezeték nélküli PCVR headsetnek tervezték, hogy a nagy felbontással és alacsony késleltetéssel is nagy pontosságot biztosítson anélkül, hogy fizikailag hozzá kellene kötni a számítógéphez.  A vezeték nélküli funkciót egy extra hardverkészlettel kell támogatni, a Pimax 60G Airlink-jével, amely kombinált adót és vevőt tartalmaz, valamint egy hardverkulcsot, amely mikro-HDMI-kapcsolaton keresztül kapcsolódik a headsethez. Az adóvevő egység HDMI-n keresztül csatlakozik a számítógéphez, teljes hardvercsomagot alkotva a vezeték nélküli működéshez. A 60G Airlink egy magas szinten integrált megoldás, amelyet a Pimax Crystal-lal együtt terveztek, így garantált, hogy a hardverkulcs nem jelent számottevő extra súlyt a headsetnek.


 
A WiGig technológiát alkalmazó Pimax 60G Airlink lényegesen nagyobb sávszélességet kínál, mint a hagyományos WiFi megoldások. Ellentétben még a WiFi 6E-vel – jelenleg a leggyorsabb WiFi technológiával a VR fejhallgatókhoz –, amely erős vizuális tömörítést tesz szükségessé és észrevehető késleltetést okoz, a WiGig technológia minimálisra csökkenti ezeket a kompromisszumokat, és összességében kivételes vezeték nélküli VR élményt biztosít.
 
A Pimax új termékeinek megjelenésével mostantól még több opció közül választhatnak a márka rajongói, valamint a Pimax Crystal Light-nak köszönhetően egy alacsonyabb árkategóriában is elérhetővé válik a high-end VR élmény. A szállítások 2024 májusában esedékesek, elsőként a Pimax Crystal Light érkezik majd meg, a Crystal Super a harmadik negyedévben várható” - mondta el Körömi János, az INFUZE.HU, Magyarország első kizárólag VR, AR és MR webáruházának ügyvezető igazgatója.


Szólj hozzá