A nagy Oculus Quest 2 fejpánt teszt 1. rész - "Elite" fejpántok

A nagy Oculus Quest 2 fejpánt teszt 1. rész - "Elite" fejpántok

Megvetted új Oculus Quest 2 headsetedet, gratulálunk! :)

Csodás új világok nyílnak meg előtted, ám néhány óra után elkezdesz valami furát érezni. Nyom, húz, súlya van, és bizony huzamosabb használat után meglehetősen kényelmetlen lehet a headset használata. Az Oculus mindent bevetett annak érdekében, hogy a Quest 2 alapgép árát elérhető szinten tartsa, így a korábbi Quest modell masszívabb műanyag pántját is "egyszerűbb" megoldásra cserélte.

A kényelem több különböző tényezőn múlik a VR-ban, de az egyik legfontosabb a "strap" vagyis fejpánt, mivel számos modell található ezért úgy gondoltuk, hogy segítünk a választásban :)

Tesztünk 2 részben érkezik majd, és alapvetően 2 típust vizsgálunk, 2-2 versenyzővel:

- A jellemzően a tarkónál történő, hátsó megtamásztást adó "Elite" fejpántokat

- Illetve a fejtetőn egyenletesebb súlyelosztást kínáló, újabb fejlesztésű, úgynevezett "Halo" fejpántokat.

Tesztünk első részében 2 fajta Elite pántot próbálunk ki, lássuk!

 

1. Fiit VR - "Elite" fejpánt beépített akkumulátorral

Fiit VR Quest 2 Elite strap battery

Az Oculus Quest 2 3640 mAh-s beépített akkumulátorral érkezik, ami legfeljebb 2 órán keresztül képes energiával ellátni a headsetet. Ez sajnos azt eredményezi, hogy nagyon gyakran kell töltenünk kedvenc eszközünk, amire megoldást jelenthetnek a külső akkumulátorok. Az Oculus gyárilag is kínál ilyen fejpántot, mi azonban most a FiiT VR termékét teszteltük le nektek.

A pánt az Elite strap felépítését követi, a tarkón támaszt, és ott is található rajta a beépített 5000 mAh-s akku, amelyet egy beépített egyoldalú USB-C kábellel tudunk a headsethez csatlakoztatni. Bár a kábel a képeken hosszúnak tűnik, a valós használat mellett, felvéve egyszer sem volt zavaró, és nagyobb fejméret mellett is tökéletesen illeszkedik. 

FiitVR Quest 2 Elite Strap with battery

A pánt csatlakoztatása nagyon egyszerű: csak lepattintjuk a gyári pántot, helyére tesszük az Elite strap-et, befűzzük a fejtetőn átívelő pántot, és már kész is!

Az akkumulátor alján található egy USB-C csatlakozó, amin keresztül tölthetjük, és innentől nem lesz szükségünk a headset-hez töltőt csatlakoztatunk, mivel az akkumulátor már csatlakozik hozzá.

A pántok három ponton, állíthatóak tépőzárak segítségével: felül, és a halánték magasságában mindkét oldalon.

FiitVR Quest 2 Elite Strap with battery

A hátsó támasz a tarkónál helyezkedik el, mérete nagyjából megegyezik a többi Elite strap méretével, bevonata pedig a Quest 2 kiegészítőknél szokásos PU bőr, ami mögött puha szivacs garantálja a kényelmet. 

A beépített akkumulátor nagyjából további 2 óra extra játékidőt biztosít töltésenként, tehát így összesen körülbelül 4 óráig tudjuk használni Quest 2-nket! Az akkumulátor és a tartótámasz súlya remekül kiegyensúlyozza a headsetet, így a gyári fejpánttal szemben nem az arcunkat éri a terhelés, hanem inkább a fejtetőt és a tarkót, ami összességében sokkal kényelmesebb és kevésbé fárasztó élménnyé teszi a VR-t.

Néhány hét változatos használat mellett - böngészés, intezívebb (The Climb 2, Contractors, Synthriders) és kevésbé intenzív (Rec Room, Red Matter, A Fisherman's Tale) játék, valamint fitnesz appok (FitXR, The Thrill of the Fight) használata mellett is jól teljesített, kényelmes maradt. Bár, aki kifejezetten fitnesz célokra keres fejpántot, annak talán egy kevésbé bélelt modellt javasolnánk, mivel a vastag szivacs hajlamos izzadást okozni a tarkón.

Értékelés:

 • Design és anyaghasználat: 7.5/10
 • Kényelem: 9/10
 • Használhatóság, praktikum: 9.5/10
 • Ár/érték arány: 8/10

VERDIKT: 8.5/10

Ár: bruttó 32.990,- 

Kinek ajánljuk:

 • Akinek fontos a kényelem
 • Akinek az arcát fárasztja a gyári pánt terhelése
 • Aki szeretné egyhuzamban 2x annyi ideig élvezni a VR élményt
 • Kevésbé és közepesen mozgásintenzív VR játékokhoz

Kinek nem ajánljuk:

 • Aki kifejezetten fitnesz appokhoz keres pántot

 

2. AMVR "Elite" Hátsó fejtámasz gyári Quest 2 pánthoz

AMVR Head Back Padding Elite

Következő versenyzőnk egy kicsit kakukktojás, ugyanis az AMVR terméke nem egy teljes pánt, csupán egy kitűnő és rugalmas anyagból készült hátsó fejtámasz, ami a Quest 2 gyári pántját "alakítja" Elite strap-hez hasonlóvá.

Bevalljuk őszintén, hogy nem vártunk sokat ettől a megoldástól, viszont nagyon kellemesen csalódtunk. A gyári pánt legzavaróbb része a két kis hátsó műanyagdarab, amikkel a tarkónál állítható a fesszesség. Ezek kényelmetlenek, ha túl lazák, nem tartanak, ha túl feszesek, akkor pedig belenyomódnak a tarkóba és percek alatt kényelmetlenséggel zavarják meg a VR élményt.

AMVR Head Back Padding Elite

Az AMVR fejtámasz azonban pontosan ezt a két idegesítő műanyagdarabot takarja el, és bár anyaga a képeken kemény műanyagnak tűnik, a valóságban egy hajlékony, magas minőségű gumiszerű anyagból készült, amibe speciális töltet került, ami hasonlóan viselkedik, mint a memóriahab a párnák esetében.

A fejtámasz felvétele igen egyszerű, csak át kell rajta fűzni a középső pántot, és a két szélsőt a helyükre vezetni a műanyag tartókban, és már indulhat is a móka.

AMVR Head Back Padding Elite

Felvéve azonnal idomul a fejformánkhoz, és kiemelkedő kényelmet biztosít, sőt az anyagának és felépítésének köszönhetően mozgásintenzív vagy fitnesz játékoknál sem izzasztja meg a tarkónkat. Ráadásul ára is igen kedvező, alig harmada a gyári Quest 2 Elite strapnek.

AMVR Head Back Padding Elite

A FiitVR akkus pántjával összevetve le kell mondanunk az extra játékidőről és itt nincs meg az a hatás, ami kiegyensúlyozná a szemüveg súlyát, ám igen kedvező ára alapján ez a termék instant get a legtöbb casual játékos számára.

Értékelés:

 • Design és anyaghasználat: 9.5/10
 • Kényelem: 9/10
 • Használhatóság, praktikum: 10/10
 • Ár/érték arány: 9/10

VERDIKT: 9.5/10

Ár: bruttó 9.990,- 

Kinek ajánljuk:

 • Akinek fontos a kényelem
 • Aki nem szeretne több tízezret költeni
 • Intenzív vagy fitnesz appokhoz

Kinek nem ajánljuk:

 • Akit zavar, ha nincs kiegyensúlyozva a Quest 2 súlya és nyomja az arcát
 • Aki szeretne töltés nélkül hosszabb időt a VR-ban tölteni

 

 


Szólj hozzá